Vervangen van filterzand voor AFM

Vervangen van filterzand voor AFM

Nadat we in gesprek zijn gekomen met een zwembad-bezitter over de vele voordelen van het toepassen van AFM filtermedium in plaats van filterzand, hebben we een offerte gemaakt om het AFM te leveren en het werk uit te voeren. Met deze offerte weet de klant precies waar hij aan toe is. De keuze was daarna snel gemaakt en is het werk uitgevoerd.

Voordelen AFM:

1. Kristalhelder water: AFM® filtert veel nauwkeuriger dan kwarts- of glaszand. Met een filtersnelheid van 20m/u wordt zonder vlokking een nominale filtratie van 5 micron bereikt. AFM® filtert minstens 30% meer organische stoffen dan vers kwarts- of glaszand. Met een geoptimaliseerde coagulatie en vlokking met APF en ZPM kan een nominale filtratie van minder dan 0,1 micron bereikt worden.

2. Minder chloorgebruik betekent minder secundaire giftige bijproducten: Chloor is een uitstekende desinfectant, maar in reactie met organische en anorganische stoffen kan het ook ongewenste giftige bijproducten produceren, zoals trichloramine en THM’s. Hoe meer chloor verbruikt wordt, hoe meer secundaire bijproducten ontstaan. Met AFM® kunnen we veel meer stoffen verwijderen dan met zand of glaszand. Dit geldt in het bijzonder in combinatie met vlokking. Alles wat uitgefilterd kan worden en met terugspoelen kan worden verwijderd, hoeft niet te worden geoxideerd. Hoe beter de filtratie, hoe lager het chloorverbruik en hoe minder desinfectie bijproducten worden geproduceerd.

3. Bio-resistent – geen plaats voor bacteriën, virussen en andere ziekteverwekkers: Zand is een goed mechanisch filtermedium, maar het vormt ook een ideale voedingsbodem voor bacteriën. In slechts enkele dagen is iedere zandkorrel gekoloniseerd door bacteriën. Ze scheiden onmiddellijk slijm af om zich te beschermen tegen desinfectie. In deze zogenaamde biofilm leven hele gemeenschappen van bacteriën en andere ziekteverwekkers, waaronder Legionella. Als zich geen biofilm in het filter bevindt, dan is er ook geen Legionella.

4. Geen trichloramine en geen chloorlucht: De bacteriën in de biofilm zetten ureum om in ammoniak, wat vervolgens reageert met chloor om chloramine te vormen (mono-, di- en trichloramine).

Trichloramine veroorzaakt de onaangename chloorlucht en is ook een groot gezondheidsgevaar. Als er echter geen heterotrofe bacteriën zijn blijft ureum in het water. Het zal reageren met chloor en zal zo het onschadelijke chloor ureum vormen. Geen biofilm – geen trichloramine – geen chloorlucht.

5. Met AFM® blijft het filter jarenlang goed functioneren: Geen biofilm in het AFM® filter betekent ook geen kanaalvorming die de filterfunctie zal verstoren. Door filtervervuiling verslechteren de prestaties van een zandfilter dramatisch na 6 – 12 maanden, ondanks regelmatig terugspoelen. De prestaties van AFM® blijven consequent hoog gedurende vele jaren.

Deel dit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.