Tips&Tricks

Zout-elektrolyse is een alternatieve methode om het zwembadwater helder en schoon te houden. Hierdoor is toevoeging van chloor overbodig en daarmee ook eventuele rode ogen, huidirritatie en een droge huid. Zeker voor kinderen met gevoelige oren en/of luchtwegen is zwemmen in zout water een uitkomst.

Door geen gebruik meer te hoeven maken van chemicaliën (met uitzondering van de pH- correctie) is het financieel ook aantrekkelijk.

Zwembadwater bevat 3 tot 5 gram zout per liter, afhankelijk van het type chlorinator. Ter vergelijking: zeewater bevat 35 tot 40 gram zout per liter.

 

Werking:

Zout-elektrolyse is gebaseerd op het omzetten van opgelost zout in chloor. Dit omzetten gebeurt als het zwembadwater een elektrische cel met een laag voltage gelijkstroom passeert. Nadat het chloor zijn desinfecterende werk gedaan heeft en het weer de elektrische cel passeert wordt het gebonden chloor weer zout.

 

Het bijmengen van zout is af en toe nodig omdat er altijd wat verloren gaat bij back-washen en spelen in het water, of doordat de concentratie zout minder wordt door regenwater. De meeste apparaten geven een signaal als de zoutconcentratie te laag is. Er kan ook gemeten worden met teststrips.

 

Een aantal voorwaarden zijn van toepassing als u zout-elektrolyse wilt toepassen:

 • Een voorwaarde voor een goede werking van een chlorinator is een stabiele pH-waarde. Daarom adviseren wij om ook een pH-regeling toe te passen.
 • Watertemperatuur dient minimaal 15° C te zijn.
 • Onafhankelijke aarding van het zwembadwater is noodzakelijk: dit om de statische electrische-spanning van het water af te laten voeren. Hierdoor worden vooral afzettingen, oxidaties en aantasting van RVS en metaal-delen voorkomen.
 • Materialen die in contact komen met het zoute water moeten van RVS 316 of titanium zijn.
 • De werking van de chlorinator moet parallel lopen met de zwembadpomp en mag nooit werken zonder waterflow. Denk hierbij aan terug en naspoelen

 

Let op : Aan de gegeven informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Elke situatie is anders en kan daardoor afwijken.

 

Neem bij twijfel contact op met Zwembad-DHZ!

Inspuiters :

Montage in de wand tegenover de skimmer waarbij de inspuiters 50 cm onder de waterspiegel komen

Stofzuiger-aansluiting :

Stofzuiger-aansluiting 15 cm onder de waterspiegel. De positie is aan 1 van de lange zijden in het midden

Bodemput :

In het diepste punt van het bad, aan de kant van de skimmers of, indien de skimmers zich aan de lange zijde bevinden kan de bodemput in het midden van het bad komen.

Optie bij een hoge grondwaterstand is het gebruik van een overdrukventiel en drainpijp

Verlichting :

Montage in de wand aan de terras-zijde. 65 cm onder de waterspiegel.

Plaats de elektriciteitskabel 120 cm opgerold in de lampnis in verband met vervangen defecte lamp

Skimmer :

Montage in de korte wand met de windrichting mee. De zuigleiding naar de pomp dient zo kort mogelijk te zijn. Is het bad meer dan 8 meter lang, dan de skimmers in de lange zijde plaatsen.

Skimmerdeksel is terrashoogte

Waterspiegel is de halve hoogte van de skimmer

Materiaalkeuze van de inbouwdelen kunt u als volgt bepalen:

Kunststof / ABS

Geschikt voor elk zwembad, zowel prive als openbaar

Brons

Geschikt voor elk zwembad, zowel prive als openbaar. Wordt vaak toegepast bij betegelde betonbaden in verband met de goede hecht-eigenschappen

Roestvaststaal

Geschikt voor elk zwembad, zowel prive als openbaar. Wordt vaak toegepast bij openbare zwembaden in verband met bestendigheid tegen vandalisme

 

Let op : Aan de gegeven informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Elke situatie is anders en kan daardoor afwijken.Neem bij twijfel contact op met Zwembad-DHZ!

Veiligheid bij privé-zwembaden is essentieel voor kinderen (en huisdieren). Hoewel er in Nederland geen wetgeving is om uw zwembad te beveiligen is het zeer zeker aan te raden immers de gevolgen kunnen dramatisch zijn. In Frankrijk is het sinds 2006 verplicht om alle ingebouwde of half-ingebouwde privé-zwembaden uit te rusten met een veiligheids-systeem.

Hekwerken moeten daarom in Frankrijk voldoen aan de NF P90.306 regelgeving. De rest van Europa zal waarschijnlijk snel volgen. Dit houdt het volgende in:

 • Het veiligheidshek voorkomt dat kinderen onder de 5 jaar bij het zwembad kunnen. Het moet op +/-1m afstand van het zwembad geplaatst worden.
 • Het moet voorzien zijn van een slot op de deur of het poortje
 • Het moet een minimumhoogte van 1.22m hebben.

 

Zwembad-DHZ kan hekwerken leveren en plaatsen van de fabrikant Flexinox die uiteraard voldoen aan de NF P90.306. De hekwerken van Flexinox voldoen hieraan en zijn dus sterk en veilig. Daarbij zijn ze resistent tegen corrosie door gebruik te maken van 100% RVS-AISI 304. Ook zijn ze voorzien van afgeronde hoeken en zonder scherpe delen. Het systeem is modulair en kan dus in vele vormen geplaatst worden.

 

 

Let op : Aan de gegeven informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Elke situatie is anders en kan daardoor afwijken.

 

Neem bij twijfel contact op met Zwembad-DHZ!

Filters schoonmaken

Reinig regelmatig de filter(s) van je spa. Bij normaal gebruik (2 á 3 maal per week) moeten de filter(s) elke 2 weken gereinigd worden. Let hierbij op het volgende: verwijder de vuile filter(s) pas nadat de spa uit is gezet en er geen stroming meer in het water is. Het handigste is om schone reservefilters onder handbereik te hebben en deze direct te plaatsen. De spa kan dan meteen weer aan en gebruikt worden en daarna is er alle tijd om de vuile filter(s) schoon te spuiten en/of te laten weken in een speciaal filterclean-middel.

PH (zuurgraad) op peil houden

Controleer regelmatig de pH- (zuur) graad van het water. Het pH-niveau kun je meten met speciaal daarvoor bedoelde testers. Het pH gehalte dient rond de 7,0 te liggen. Als de pH te hoog is, verlaag je dit door het gebruik van pH- (-reducer). Controleer hierna nogmaals. Beneden de 7 verhoog je de pH met een pH+ (booster) op dezelfde wijze.

Chloor

Controleer regelmatig de aanwezigheid van chloortabletten in de dispenser. Bijvoorbeeld tijdens verwisselen van de filters of ander onderhoud. Wij adviseren niet te veel chloortabletten (liefst 1 en max. 2-3 tabletten) tegelijk in de dispenser te doen, hierdoor voorkom je dat er teveel chloor in het water terecht komt. Veel dispensers hebben een regelbare opening waarmee de chloor afgifte gereguleerd wordt.

Kalk

Let op het kalkgehalte in het water: veel kalk in het water (‘hard’ water) leidt tot aantasting van vitale onderdelen van de spa, met name het verwarmingselement. Wij bevelen aan om een waterontharder te gebruiken/installeren en adviseren u hier graag nader over. Indien het kalkniveau blijvend te hoog is kan dit met het product Prevent II omlaag gebracht worden om ernstige beschadiging aan het verwarmingselement te voorkomen.

Water verversen

Bewaak de waterkwaliteit. Bij zeer frequent gebruik of slechte hygiëne kan het water troebel worden. Wij adviseren om het water van de spa elke 3-4 maanden te verversen.  Het beste is om, voordat je je spa leeg pompt,  een spa-rinse toe te voegen aan het water. Dit laat je ongeveer 10 minuten rond pompen met alle jets open om de leidingen te reinigen. Dit maakt hardnekkig vuil los. Na het spoelen en leegmaken van de spa kun je de jets uitnemen en reinigen. De eventuele aanslag op de spa kun je met een zachte doek en zachte zeep (goed naspoelen) verwijderen. Vergeet daarbij het filterhuis en de instroomopeningen van de pompen onderin de spa niet. Een hoge drukreiniger kan hierbij nuttig zijn. De spa vul je via het filterhuis. Let bij het opstarten van de spa dat alle pompen ontlucht zijn. Soms is het voldoende om de pomp een aantal keer aan en uit te zetten. Sommige spa’s hebben een ontluchtingsnippel in het filterhuis.

Tot slot

 • Ga altijd schoon in je spa, met name make-up en bodylotion kunnen de filters vervuilen.
 • Gebruik niet meer producten dan nodig om de waterkwaliteit en het zuur- en alkalineniveau op peil te houden.
 • Zand in de spa zorgt voor krassen en slijtage. Reinig je voeten voordat je in de spa stapt.
 • Er zijn handige hulpmiddelen verkrijgbaar voor het schoonhouden van je spa. Denk aan schepnetjes of een spaVac voor het verwijderen van bladeren en zand.

Let op : Aan de gegeven informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Elke situatie is anders en kan daardoor afwijken.

 

Neem bij twijfel contact op met Zwembad-DHZ!

Wanneer moet u uw zwembad winterklaar maken?

Aan het einde van het zwemseizoen moet u uw zwembad winterklaar maken. Dit is noodzakelijk om het water in goede conditie te houden waardoor het in het voorjaar sneller in orde is. Ook het zwembad zelf en de installatie moet onderhanden worden genomen om schade te voorkomen en een langere levensduur te bewerkstelligen.

Hoe moet u uw zwembad winterklaar maken?

 • Controleer nog eenmaal goed het hele systeem op lekken. U kunt dit makkelijker repareren als het zwembad winterklaar is gemaakt en u heeft hiervoor de tijd.
 • Verwijderen het zomerzeil, maak het schoon, droog en bewaar het op een droge plek
 • Doseer Aqua Easy overwinteringsvloeistof in het water en laat de pomp nog 8 uur draaien. U kunt dit bestellen op onze website : http://zwembad-dhz.nl/zwembad-materialen/chemicalien-en-onderhoud/aqua-easy-produkten/aqua-easy-overwinteringspakket.html
 • Zuig nog eenmaal de bodem schoon en voer het direct af naar het riool
 • Laat het waternivo zakken tot 20 cm. onder de inspuiters, skimmer en/of stofzuigeraansluiting in verband met kapotvriezen. Gebruik hiervoor de pomp en zet hiervoor het filter in de stand “back-wash”. Hierdoor reinigt u ook gelijk het filtermedium. Hierna het filter weer in de normale filterstand zetten. Let op : via de bodemput afzuigen omdat de skimmer droog komt te staan! Denk er ook aan het niveau niet te laag te doen ivm grondwater!
 • Verwijder de vetrand met een vetrand-reiniger. U kunt dit bestellen op onze website : http://zwembad-dhz.nl/catalogsearch/result/?q=vetrand
 • Tap de pomp, zandfilter en leidingen af. Tap ook de verwarming af die u misschien heeft zoals zonnepanelen, warmtewisselaar, warmtepomp etc.af Bekijk hiervoor altijd de handleiding van uw apparatuur! Laat alle aftap-punten open staan.
 • Zet het terugspoelventiel in de winterstand
 • Maak het skimmermandje schoon en berg deze op. TIP: alle pluggen van de pomp, zandfilter e.d. kunt u in het skimmermandje opslaan.
 • Maak het mandje schoon van het voorfilter van de pomp
 • Plaats rubberen stoppen in de inspuiters en stofzuiger. Dit is nodig omdat het waternivo kan stijgen door regen waardoor er weer water in deze inbouwdelen kan lopen en alsnog kapot vriezen. U kunt dit bestellen op onze website : http://zwembad-dhz.nl/zwembad-materialen/overwinterings-produkten/overwinterings-stop.html
 • Plaats een gizzmo in de skimmer tegen kapotvriezen. U kunt dit bestellen op onze website : http://zwembad-dhz.nl/gizzmo.html
 • Heeft u een door de CV-ketel aangestuurde warmtewisselaar, zorg dan dat deze niet meer aangestuurd kan worden.
 • Heeft u een aparte CV-ketel voor de warmtewisselaar en deze staat niet in een vorstvrije ruimte (geld ook voor de warmtewisselaar zelf ! ) dan moet deze ook afgetapt worden.
 • Heeft u een niveauregelaar, zet de toevoerkraan dicht. Indien de waterleiding kans heeft op bevriezing tap deze dan ook af.
 • Maak uw warmtepomp winterklaar volgens de handleiding. Plaats een afdekking over uw warmtepomp aangezien deze buiten staat. U kunt dit bestellen op onze website : http://zwembad-dhz.nl/zwembad-materialen/afdekhoes-voor-warmtepomp/afdekhoes-voor-warmtepomp.html
 • Plaats winterdrijvers diagonaal in het zwembad om uitzetting van het ijs op te vangen. Sla nooit het ijs kapot! Dit beschadigd uw zwembad. U kunt dit bestellen op onze website : http://zwembad-dhz.nl/winterdrijver.html
 • Haal alle stekkers van de elektrische apparaten uit het stopcontact
 • Behandel alle rubbers van pompdeksel, kranen en PVC koppelingen met Magic Lube om uitdroging te voorkomen. Vervang eventueel kapotte rubbers. Monteer niets terug, maar doe dit pas in het voorjaar als u het zwembad opstart. U kunt dit bestellen op onze website : http://zwembad-dhz.nl/magic-lube-voor-alle-rubber-afdichtingen.html
 • Schroef de drukmeter van het filter en berg hem netjes op. Alleen nodig indien deze horizontaal geplaatst is
 • Controleer of het kijkglaasje van het zandfilter geen water meer bevat
 • Plaats een winterzeil over uw zwembad. Hiermee voorkomt u vervuiling in het zwembad en het ziet er gewoon netter uit.
 • Controleer regelmatig het waternivo en voer dit eventueel af met een dompelpomp naar het riool
 • Bewaar waterbehandelingsprodukten op een droge, veilige en vorstvrije plaats
 • Heeft u een lamellenafdekking: maak deze schoon en rol hem op. Gebruik eventueel de lamellenreiniger. U kunt dit bestellen op onze website : http://zwembad-dhz.nl/aqua-easy-lamellenreiniger.html

Indien u een pH en/of chloorregelaar heeft laat deze dan schoon water verpompen om de slangen schoon te spoelen. Ook aan de de sondes / elektrodes van uw doseerinstallatie moet aandacht worden besteed. Om de elektrode in optimale conditie te houden, moet u ze in de winterperiode binnen in huis brengen, ondergedompeld in een bewaarvloeistof. Hiervoor is ook een speciale elektrode-beschermhouder te koop. Als je dit niet doet er kans dat er schade optreed aan de elektrode
Bij zout-elektrolyse schroeft u de cel los en vet de afdichtingsrubbers in. De cel reinigen met water en Antikal en spoel het goed na.

Heeft u een Jetstream dan dient de motor vrij van water opgeborgen te worden. Kijk hiervoor de handleiding na.

Alles winterklaar? U kunt nu eventuele lekkages verhelpen of groot onderhoud doen.

Let op : Aan de gegeven informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Elke situatie is anders en kan daardoor afwijken.

Neem bij twijfel contact op met Zwembad-DHZ!

Warmtepompen gebruiken de energie van de zon door de warmte uit de buitenlucht te onttrekken
en te absorberen. Deze energie wordt dan overgebracht naar het zwembadwater. Via uw bestaande filterpomp circuleert het water door warmtepomp en verwarmt zo het zwembad.

De warmtepomp bevat een ventilator die buitenlucht binnentrekt en deze over het oppervlak van de verdamper (energiecollector) leidt. Het vloeibare koelmiddel binnenin de verdamper absorbeert de warmte van de buitenlucht en het koelmiddel wordt een gas. Het warme gas gaat door de compressor waar het samengedrukt wordt tot een zeer heet gas. Dit gas gaat dan door de condensor (warmtewisselaar) waar de warmte-uitwisseling plaatsvindt en het hete gas zijn warmte afgeeft aan het koelere zwembadwater dat door de condensor stroomt. Het zwembadwater wordt warmer en het hete gas, dat door de condensor vloeit, koelt af, keert terug naar zijn vloeibare vorm en, na de doorgang door het expansieventiel, begint het hele proces opnieuw.

Screenshot 2019 05 29 Werking warmtepomp Zwembad DHZ Bouw en Techniek

Dankzij de warmtepomp  beschikt u niet alleen over comfort en welzijn in Uw zwembad maar bespaart U tevens aanzienlijk  op Uw energiekosten.

Vergelijking opgenomen en afgegeven vermogen :

HR cv-ketel                         1 KW                      0,92 KW

Elektrisch element              1 KW                      1 KW

Warmtepomp                      1 KW                      3 KW tot 6 KW

 

Het rendement van een warmtepomp wordt aangegeven door de COP waarde. ( Coefficient Of Performance ).

De cop waarde is echter sterk afhankelijk van de buiten temperatuur en van de water temperatuur.

Vergelijk altijd de cop waarden bij dezelfde omstandigheden.

Let op : Aan de gegeven informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Elke situatie is anders en kan daardoor afwijken.

Neem bij twijfel contact op met Zwembad-DHZ!

Filterglas is een filtermedium voor uw normale zandfilter, welke het filterzand dus kan vervangen. fIlterglas heeft veel betere eigenschappen. De voordelen van filterglas t.o.v. filterzand:

 • Millieuvriendelijk (gerecycled glas)
 • betere filtratie (dus helderder water)
 • minder lang terugspoelen (waterbesparing)
 • zelfreinigend
 • geen biofilmen
 • minder verbruik van chemicaliën
 • milieu vriendelijk
 • zeer lange levensduur

Hoe werkt filterglas: gerecycled glas wordt opnieuw gemalen waardoor de molecuul-structuur veranderd. Hierdoor ontstaat een negatieve lading en trekt het de vervuiling in het zwembadwater aan. Maar ten opzichte van filterzand wordt het niet geabsorbeerd. Tijdens het terugspoelen laat het dus ook veel beter los.

Hoe te vullen: De verhouding van de vulling van uw zandfilter is 1:5 (1 deel grof, 5 delen fijn) Deze beide soorten dienen in verschillende lagen opgebouwd te worden.

Screenshot 2019 05 29 Waarom filterglas Zwembad DHZ Bouw en Techniek

Let op : Aan de gegeven informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Elke situatie is anders en kan daardoor afwijken.

Neem bij twijfel contact op met Zwembad-DHZ!

Zand verliest zijn filterende werking. Reden is dat er zeer snel een bio-film wordt gecreeerd rondom de bacterien in het zandfilterbed. Deze bio-film laat zich door terugspoelen niet 100% verwijderen, ook een chloorshock werkt niet. Deze bio-film en het feit dat met verloop van tijd het zand zal samenklonteren zal er kanaalvorming optreden in het zandfilterbed. Deze kanalen laten op hun beurt weer bacterien ongestoord het zwembadwater ingaan.

Elke 5 tot 7 jaar dient u daarom het filterzand te vervangen. Hieronder staat beschreven hoe u dit kan doen. Er wordt geen onderscheid gemaakt in deze “tips & trucs” tussen een top-mounted of side-mounted filter. U kunt het zand ook vervangen door filterglas of, beter nog, met AFM: Actief Filter Medium.

 

 • Zet de pomp uit
 • Zet alle afsluiters van het PVC leidingwerk dicht zodat er geen water meer in het filter kan komen
 • Verwijder de ontwateringplug aan de onderzijde van het filter. Het water loopt er uit, dit kan even duren
 • Koppel de slangen los die aan de 6-wegklep zitten
 • Verwijder de bevestigingsring waarmee de 6-wegklep gemonteerd zit aan het filter en verwijder de 6-wegklep. Deze zit meestal wat klem en door los te wrikken zal hij loskomen.
 • Plaats duc-tape op de standpipe om te voorkomen dat er zand in valt.
 • Verwijder het zand uit het filter. Dit kan door een bakje te gebruiken en vervolgens handmatig leeg te scheppen. Beter en makkelijker is het om een speciale stofzuiger te gebruiken, de shopvac.
 • Is het zand verwijderd controleer dan de laterals op scheuren en breuken.
 • Plaats de standpijp terug en let erop dat deze goed gecentreerd is.
 • Plaats de ontwateringplug terug en vul het filter half-vol met water
 • Vul het filter met zand. Hoeveelheid zand toepassen volgens gegevens leverancier van filter. Draag een masker ter voorkoming van stof in uw luchtwegen. Gebruik alleen speciaal filterzand voor zwembadtoepassing!
 • Verwijder de duct-tape
 • Plaats de 6-wegklep incl. de bevestigingsring. Controleer de o-ring op schade en vervang deze indien nodig
 • Monteer de slangen
 • Zet de 6-wegklep in de stand “backwash” en zet de pomp ongeveer 2 minuten aan. Houdt het kijkglas in de gaten
 • Zet de pomp uit, zet de 6-wegklep op “rinse” en zet de pomp ongeveer 1 minuut aan
 • Zet de pomp uit, zet de 6-wegklep op “filter ” en zet de pomp weer aan. Controleer de manometer of deze de juiste stand aangeeft
 • Neem bij twijfel contact op met Zwembad-DHZ!

Let op : Aan de gegeven informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Elke situatie is anders en kan daardoor afwijken.

Vergunningsvrij bouwen

Vanaf 1 oktober 2010 bestaat er geen aparte vergunning meer voor bouw-, sloop-, milieu- en andere activiteiten. Met de omgevingsvergunning zijn alle losse vergunningen gebundeld tot één vergunning. Deze omgevings-vergunning is gebaseerd op de nieuwe Wet algemene bepalingen omgevingsvergunning (Wabo).

Met de komst van de Wabo wordt het vergunningvrij bouwen enorm verruimd. Dit betekent onder meer dat vanaf 1 oktober een zwembad, whirlpool, jacuzzi of vijver op het erf bij een woning of woongebouw gebouwd mag worden zonder vergunning, mits deze niet van een overkapping is voorzien en niet in strijd is met het bestemmingsplan.

Op het “Omgevingsloket” online (www.omgevingsloket.nl) kunt u vanaf 1 oktober 2010 een vergunningcheck doen. U voert uw locatie en werkzaamheden in, vervolgens ziet u of u vergunningplichtig, meldingplichtig of geen van beiden bent. Nadat deze check is doorlopen kun u een eventuele aanvraag indienen (digitaal of op papier).

Meer informatie vindt u op www.omgevingsloket.nl en op vergunningvrij.omgevingsvergunning.com.

Deze gebruiksaanwijzing is een algemene opsomming van hoe uw terugspoelventiel werkt en hoe u deze moet bedienen en onderhouden. Echter de gebruiksaanwijzing van uw eigen terugspoelventiel is leidend!

LET OP: HET BEDIENEN VAN HET TERUGSPOELVENTIEL MAG ALLEEN GEDAAN WORDEN ALS DE POMP UIT STAAT !

Uw terugspoelventiel heeft normaliter 6 standen:

 1. Filteren

 2. Backwash

 3. Rinse

 4. Waste

 5. Recirculatie

 6. Closed / Winter

Tijdens normaal gebruik staat de terugspoelventiel in de stand filteren. Als de manometer 0,3 bar meer aangeeft dan normaal is het filterzand- of glas vervuild en moet u deze vervuiling verwijderen uit het zandfilter. Dit doet u als volgt:

 • Zet de pomp uit

 • Zet de terugspoelventiel op backwash

 • Pomp aanzetten

 • Zodra het water in het kijkglaasje weer schoon eruit ziet de pomp uitzetten. Normaliter duurd dit 1 a 2 minuten

 • terugspoelventiel op rinse zetten

 • Pomp aanzetten voor ongeveer 10 seconden

 • Pomp uitzetten

 • Maak het voorfilter van de pomp schoon

 • Maak het mandje in de skimmer schoon

 • Zet de terugspoelventiel op filteren

 • Pomp aanzetten

 

Overige standen van de terugspoelventiel:

Indien u uw zwembadwater wilt afvoeren naar het riool, moet de terugspoelventiel in de stand waste zetten. Dit doet u als u voor de winter het nivo van het zwembadwater wilt laten zakken of als u het zwembadwater wilt verversen

Indien u het zwembadwater alleen wilt circuleren zonder het filterzand- of glas te gebruiken, zet u de terugspoelventiel op recirculatie.

Als u uw zwembad winterklaar heeft gemaakt zet u de terugspoelventiel in de stand winter

NATRIUMHYPOCHLORIET 12,5% BRENNTAG

Verantwoordelijke verdeler:

BRENNTAG N.V.

Nijverheidslaan 38 – BE-8540 DEERLIJK

TEL: +32(0)56/77.69.44 – FAX: +32(0)56/77.57.11

E-MAIL : info@brenntag.be – Website: www.brenntag.be

BRENNTAG Nederland B.V.

Donker Duyvisweg 44 – NL-3316 BM DORDRECHT

TEL: +31(0)78/65.44.944 – FAX: +31(0)78/65.44.919

E-MAIL : info@brenntag.nl – Website: www.brenntag.nl

1. Identificatie van de stof of het mengsel en van de vennootschap/onderneming

1.1. Productidentificatie

Chemische omschrijving

Aard van het product

Reach registratienummer

1.2. Relevant geïdentificeerd gebruik van de stof of het mengsel en ontraden gebruik

Geïdentificeerd(e) gebruik(en)

Ontraden gebruik(en)

In geval van nood:

België:

Antigifcentrum – Brussel :

TEL: 070/245.245

Nederland:

Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum – Bilthoven :

TEL: 030/274.88.88

: Natriumhypochloriet , Chloorbleekloog , Javel , oplossing (12,5% Cl actief ).

: Zuivere stof in oplossing .

: 01-2119488154-34

: Zie tabel op de eerste pagina van de bijlage.

: Dit product wordt niet aanbevolen voor industrieel, beroepsmatig of

consumentengebruik anders dan vermeld in tabel op de eerste pagina van de

bijlage.

: Zie hoofding veiligheidsinformatieblad.

: Zie hoofding veiligheidsinformatieblad.

1.3. Details betreffende de verstrekker van het veiligheidsinformatieblad

Identificatie van de onderneming

1.4. Telefoonnummer voor noodgevallen

Telefoonnummer in geval van nood

2. Identificatie van de gevaren

2.1. Indeling van de stof of het mengsel

Indeling overeenkomstig Richtlijn 67/548/EEG of 1999/45/EG

Andere (R31)

Corrosief (C; R34)

Irriterend (Xi; R37)

Milieugevaarlijk (N; R50)

Indeling overeenkomstig Verordening (EG) nr. 1272/2008

Corrosief voor metalen – Categorie 1 – Waarschuwing (Met. Corr. 1; H290)

Huidcorrosie – Categorie 1B – Gevaar (Skin. Corr. 1B; H314)

Gevaarlijk voor het aquatisch milieu – Acuut gevaarlijk – Categorie 1 – Waarschuwing (Aquatic Acute 1; H400)

Vormt giftig gas in contact met zuren (Acute Tox.; EUH031)

2.2. Etiketteringselementen

Etikettering overeenkomstig Verordening (EG) nr. 1272/2008

• Gevaarlijke bestandde(e)l(en)

• Gevarenpictogram(men)

: Natriumhypochloriet, oplossing … % Cl actief

• Signaalwoord

: Gevaar

BRENNTAG

VEILIGHEIDSINFORMATIE

BLAD

NATRIUMHYPOCHLORIET 12,5% BRENNTAG

Bladzijde : 2 / 9

Revisie nr : 0

Datum : 6/8/2012

Vervangt : 0/0/0

Code : 16187

2. Identificatie van de gevaren (vervolg)

• Gevarenaanduidingen

• Voorzorgsmaatregelen

– Preventie

– Reactie

2.3. Andere gevaren

Fysische/chemische gevaren

Gevaren voor de gezondheid

: H290 – Kan bijtend zijn voor metalen. H314 – Veroorzaakt ernstige brandwonden

en oogletsel. H400 – Zeer giftig voor in het water levende organismen. EUH031 –

Vormt giftig gas in contact met zuren.

: P260 – Stof, rook, gas, nevel, damp, spuitnevel niet inademen. P273 – Voorkom

lozing in het milieu. P280 – Beschermende handschoenen, beschermende kleding,

oog- of gelaatsbescherming dragen.

: P303+P361+P353 +P310 – BIJ CONTACT MET DE HUID (of het haar) :

Verontreinigde kleding onmiddellijk uittrekken. Huid met water afspoelen/

afdouchen. Onmiddellijk een ANTIGIFCENTRUM of een arts raadplegen. P305+

P351+P338 +P310 – BIJ CONTACT MET DE OGEN : Voorzichtig afspoelen met

water gedurende een aantal minuten. Contactlenzen verwijderen, indien mogelijk.

Blijven spoelen. Onmiddellijk een ANTIGIFCENTRUM of een arts raadplegen.

: De stof ontleedt bij verwarming en onder invloed van zonlicht onder vorming van

giftige en bijtende dampen en onder vorming van zuurstof dat brandbevorderend

werkt.

: Een voor de gezondheid gevaarlijke concentratie in de lucht zal door verdamping

van deze stof bij ca. 20°C vrij langzaam worden bereikt; bij vernevelen echter veel

sneller.

: Geen significatief gevaar. Dit product is geen of bevat geen stof dat een PBT of

een zPzB is (overeenkomstig bijlage XIII).

: Product niet brandbaar, maar bevordert brand van andere stoffen.

Gevaren voor het milieu

Gevaren voor de veiligheid

3. Samenstelling en informatie over de bestanddelen

3.1. Stoffen

Naam component(en)

Natriumhypochloriet,

oplossing … % Cl actief

gew. %

: 12.5 % Cl act.

CAS nr

7681-52-9

EINECS nr

231-668-3 017-011-00-1

Index nr

Reach nr

01-2119488154-34

INDELING

R31

C; R34

Xi; R37

N; R50

———————————-

Met. Corr. 1; H290

Skin Corr. 1B; H314

Eye Dam. 1; H318

STOT SE 3; H335

Aquatic Acute 1; H400

Acute Tox.; EUH031

De volledige tekst van de R-zinnen en (EU)H-verklaringen vindt men in rubriek 16.

Nota B (Verordening (EG) nr. 1272/2008) is van toepassing voor het product of voor één of meerdere van zijn bestanddelen.

4. Eerstehulpmaatregelen

4.1. Beschrijving van de eerstehulpmaatregelen

Algemeen

Eerstehulpmaatregelen bij

– Inademing

: Bij twijfel of bij aanhoudende verschijnselen, steeds een arts raadplegen.

Nooit iets toedienen langs de mond bij een bewusteloos persoon.

: Het slachtoffer in de frisse lucht brengen.

Slachtoffer rustig houden, in halfzittende houding.

Als het slachtoffer niet of onregelmatig ademt, kunstmatige beademing toepassen.

BRENNTAG

VEILIGHEIDSINFORMATIE

BLAD

NATRIUMHYPOCHLORIET 12,5% BRENNTAG

Bladzijde : 3 / 9

Revisie nr : 0

Datum : 6/8/2012

Vervangt : 0/0/0

Code : 16187

4. Eerstehulpmaatregelen (vervolg)

– Contact met de huid

– Contact met de ogen

ONMIDDELLIJK een arts raadplegen.

: Verontreinigde kleren en schoenen uittrekken tijdens het spoelen.

Huid onmiddellijk spoelen met veel water. (ev. douchen).

ONMIDDELLIJK een arts raadplegen of naar ziekenhuis vervoeren.

: Onmiddellijk grondig en langdurig (minstens 15 min.) spoelen met veel water.

Contactlenzen verwijderen.

Oog blijven spoelen of druppelen tijdens vervoer.

ONMIDDELLIJK een oogarts raadplegen.

: NIET LATEN BRAKEN. De mond spoelen met water.

ONMIDDELLIJK een arts raadplegen.

– Inslikken

4.2. Belangrijkste acute en uitgestelde symptomen en effecten

Zie rubriek 11.

4.3. Vermelding van de vereiste onmiddellijke medische verzorging en speciale behandeling

Voor specialistisch advies dient de arts contact op te nemen met het NVCI of het Belgisch Antigifcentrum.

5. Brandbestrijdingsmaatregelen

5.1. Blusmiddelen

Blusmiddelen

– Geschikte blusmiddelen

– Ongeschikte blusmiddelen

5.2. Speciale gevaren die door de stof of het mengsel worden veroorzaakt

Speciale blootstellingsrisico’s

5.3. Advies voor brandweerlieden

Beschermende uitrusting

Speciale maatregelen

: Bij brand in de directe omgeving, bij voorkeur verneveld water gebruiken.

: Geen .

: Vormt giftige gassen bij contact met zuren. ( O.a. Chloorgas )

: In de onmiddellijke nabijheid van het vuur een onafhankelijk ademhalingstoestel en

beschermende kledij dragen.

: Gebruik (verneveld) water om de naburige verpakkingen en constructies af te

koelen. Vermijd dat bluswater in het milieu terechtkomt.

6. Maatregelen bij het accidenteel vrijkomen van de stof of het mengsel

6.1. Persoonlijke voorzorgsmaatregelen, beschermde uitrusting en noodprocedures

Persoonlijke voorzorgsmaatregelen

6.2. Milieuvoorzorgsmaatregelen

Maatregelen ter bescherming van het

milieu

6.3. Insluitings- en reinigingsmethoden en -materiaal

Reinigingsmethode

: Ontruim onmiddellijk de besmette ruimtes en zorg voor voldoende ventilatie.

Vermijd inademing van de dampen en aanraking met de ogen, de huid en de kledij.

Draag geschikte, persoonlijke veiligheidsuitrusting. (Zie rubriek 8)

: Lekken dichten indien dit zonder risico mogelijk is.

Het gemorste product zoveel mogelijk indijken met inert materiaal.

Verhinder dat het product in open water, riolering of de bodem terechtkomt.

De overheid informeren indien het product in de riolering of in open water

terechtkomt.

: Lekvloeistof opvangen in afsluitbare, corrosiebestendige afvalvaten.

Restant zorgvuldig opnemen in inert absorptiemiddel.

Restant met veel water wegspoelen.

Spoelwater afvoeren naar riool.

BRENNTAG

VEILIGHEIDSINFORMATIE

BLAD

NATRIUMHYPOCHLORIET 12,5% BRENNTAG

Bladzijde : 4 / 9

Revisie nr : 0

Datum : 6/8/2012

Vervangt : 0/0/0

Code : 16187

6. Maatregelen bij het accidenteel vrijkomen van de stof of het mengsel (vervolg)

6.4. Verwijzing naar andere rubrieken

Voor persoonlijke bescherming, zie rubriek 8.

Voor verwijdering van het afvalproduct, zie rubriek 13.

7. Hantering en opslag

7.1. Voorzorgsmaatregelen voor het veilig hanteren van de stof of het mengsel

Hantering

7.2. Voorwaarden voor een veilige opslag, met inbegrip van incompatibele producten

Opslagcondities

: Vermijd inademing van de dampen en aanraking met de ogen, de huid en de kledij.

Draag geschikte, persoonlijke veiligheidsuitrusting. (Zie rubriek 8)

Vermijd spatten en dampvorming bij leegmaken of verdunnen van het product.

Bij verdunnen altijd de basische oplossing bij water voegen, nooit andersom.

Niet eten, drinken, of roken tijdens gebruik.

In de onmiddellijke nabijheid van elke mogelijke blootstellingsbron moeten

veiligheidsoogdouches en nooddouches aanwezig zijn.

: Uitsluitend in de oorspronkelijke, goed gesloten verpakking bewaren op een goed

geventileerde, koele en donkere plaats.

Alle gevaarlijke producten dienen op een lekbak geplaatst of ingekuipt te worden.

Verwijderd houden van : Brandbare stoffen , Reducerende stoffen , Zuren .

: PVC , Polyethyleen , Polyester , Staal bekleed met Eboniet .

: Metalen .

Geschikt verpakkingsmateriaal

Ongeschikt verpakkingsmateriaal

7.3. Specifiek eindgebruik

Voor geïdentificeerde gebruiken, zie punt 1.2 en/of blootstellingsscenario’s.

8. Maatregelen ter beheersing van blootstelling/persoonlijke bescherming

8.1. Controleparameters

Beroepsmatige blootstellingslimieten

Biologische grenswaarden

DNELs

PNECs

: Niet vastgesteld.

: Deze zullen toegevoegd worden van zodra deze beschikbaar zijn.

: • Natriumhypochloriet, oplossing … % Cl actief : Werknemer, acute – lokale

effecten, inademing : 3,1 mg/m³

• Natriumhypochloriet, oplossing … % Cl actief : Werknemer, acute – systemische

effecten, inademing : 3,1 mg/m³

• Natriumhypochloriet, oplossing … % Cl actief : Werknemer, lange-termijn – lokale

effecten, inademing : 1,55 mg/m³

• Natriumhypochloriet, oplossing … % Cl actief : Werknemer, lange-termijn –

systemische effecten, inademing : 1,55 mg/m³

• Natriumhypochloriet, oplossing … % Cl actief : Consument, lange-termijn – lokale

effecten, inademing : 1,55 mg/m³

• Natriumhypochloriet, oplossing … % Cl actief : Consument, lange-termijn –

systemische effecten, inademing : 1,55 mg/m³

• Natriumhypochloriet, oplossing … % Cl actief : Consument, lange-termijn –

systemische effecten, oraal : 0,26 mg/kg

: • Natriumhypochloriet, oplossing … % Cl actief : Zoetwater : 0,21 mg/l

• Natriumhypochloriet, oplossing … % Cl actief : Zeewater : 0,042 mg/l

• Natriumhypochloriet, oplossing … % Cl actief : Zoetwaterafzetting : Niet te

verwachten .

• Natriumhypochloriet, oplossing … % Cl actief : Zeewaterafzetting : Niet te

verwachten .

• Natriumhypochloriet, oplossing … % Cl actief : Bodem : Niet te verwachten .

• Natriumhypochloriet, oplossing … % Cl actief : Rioolwaterzuiveringsinstallatie : 0,

03 mg/l

BRENNTAG

VEILIGHEIDSINFORMATIE

BLAD

NATRIUMHYPOCHLORIET 12,5% BRENNTAG

Bladzijde : 5 / 9

Revisie nr : 0

Datum : 6/8/2012

Vervangt : 0/0/0

Code : 16187

8. Maatregelen ter beheersing van blootstelling/persoonlijke bescherming (vervolg)

8.2. Maatregelen ter beheersing van blootstelling

Technische maatregelen

Persoonlijke beschermingsmiddelen

– Inhalatiebescherming

– Huidbescherming

– Handbescherming

: Ventilatie , Plaatselijke afzuiging ( Indien mogelijk via de vloer ).

: CE-goedgekeurd masker voor anorganische gassen (type B, grijs).

: Geschikte beschermingskledij .

: Geschikt materiaal voor veiligheidshandschoenen (EN 374):

Neopreen : penetratietijd > 480′ – dikte 0,5 mm

PVC : penetratietijd > 480′ – dikte 0,5 mm

Butylrubber : penetratietijd > 480′ – dikte 0,5 mm

: Aansluitende veiligheidsbril of gelaatsscherm.

: Zie rubrieken 6, 7, 12 en 13.

– Oog-/Gezichtbescherming

Beheersing van milieublootstelling

9. Fysische en chemische eigenschappen

9.1. Informatie over fysische en chemische basiseigenschappen

Zie technische fiche voor gedetailleerde inlichtingen.

Fysische toestand (20°C)

: Vloeistof .

Uitzicht/Kleur

: Helder , Geelgroen.

Geur

: Prikkelende geur .

Geurdrempel

: Geen gegevens beschikbaar.

pH-waarde

: Sterke base .

Smelt-/Vriespunt

: -6 °C ( oplossing 12% Cl actief )

Kookpunt/Kooktraject (1013 hPa)

: Niet van toepassing. ( Ontbindt )

Vlampunt

: Niet van toepassing.

Brandgevaar

: Niet van toepassing.

Verdampingssnelheid

: Geen gegevens beschikbaar.

Explosiegrenzen in lucht

: Niet van toepassing.

Dampspanning (20°C)

: 2 – 2,5 kPa

Relatieve dampdichtheid (lucht=1)

: Geen gegevens beschikbaar.

Relatieve dichtheid van verzadigd damp/ : Geen gegevens beschikbaar.

lucht mengsel (lucht=1)

Densiteit (20°C)

: 1,22 kg/l

Oplosbaarheid in water

: Volledig oplosbaar .

Log P octanol/water (20°C)

: Niet vastgesteld.

Zelfontbrandingstemperatuur

: Niet van toepassing.

Minimale ontstekingsenergie

: Niet van toepassing.

Ontbindingstemperatuur

: 20 °C ( Ontbinding in functie van temperatuur en lichtinval )

Viscositeit (20°C)

: 2,6 – 4,0 mPa.s

Explosieve eigenschappen

: Geen chemische groep geassocieerd met ontplofbare eigenschappen .

Oxiderende eigenschappen

: Geen chemische groep geassocieerd met oxiderende eigenschappen .

10. Stabiliteit en reactiviteit

10.1. Reactiviteit

Reactiviteit

: Het product is een sterk oxidatiemiddel en reageert heftig met brandbare en

reducerende stoffen.

Reageert heftig met zuren .

BRENNTAG

VEILIGHEIDSINFORMATIE

BLAD

NATRIUMHYPOCHLORIET 12,5% BRENNTAG

Bladzijde : 6 / 9

Revisie nr : 0

Datum : 6/8/2012

Vervangt : 0/0/0

Code : 16187

10. Stabiliteit en reactiviteit (vervolg)

10.2. Chemische stabiliteit

Stabiliteit

10.3. Mogelijke gevaarlijke reacties

Gevaarlijke reacties

Product tast alle metalen aan.

: Stabiel bij normale omstandigheden .

: De stof ontleedt bij verwarming en onder invloed van zonlicht onder vorming van

giftige en bijtende dampen en onder vorming van zuurstof dat brandbevorderend

werkt.

: Hoge temperaturen , Licht .

: Brandbare stoffen , Reducerende stoffen , Zuren , Metalen .

: Chloor , Waterstofchloride ( Gas ).

10.4. Te vermijden omstandigheden

Te vermijden omstandigheden

10.5. Chemisch op elkaar inwerkende materialen

Te vermijden stoffen

10.6. Gevaarlijke ontbindingsproducten

Gevaarlijke ontbindingsproducten

11. Toxicologische informatie

11.1. Informatie over toxicologische effecten

Acute toxiciteit

– Inademing

: Bijtend voor de ademhalingsorganen .

Inademing van damp of nevel kan longoedeem veroorzaken. Symptomen: Pijnlijke

keel , Hoesten , Ademnood .

– Contact met de huid

: Bijtend voor de huid . Symptomen: Roodheid , Pijn .

• Natriumhypochloriet, oplossing … % Cl actief : LD50 (Konijn, dermaal) : > 2000

mg/kg

– Contact met de ogen

: Bijtend voor de ogen . Symptomen: Roodheid , Pijn , Slecht zien .

– Inslikken

: Symptomen: Pijnlijke keel , Buikpijn , Braken .

• Natriumhypochloriet, oplossing … % Cl actief : LD50 (Rat, oraal) : > 2000 mg/kg

Huidcorrosie/-irritatie

: Bijtend .

Ernstig oogletsel/oogirritatie

: Bijtend .

Gevaar bij inademing

: Niet als gevaarlijk beschouwd.

Sensibilisatie van de luchtwegen/de huid : Niet sensibiliserend .

Carcinogene werking

: Niet ingedeeld als carcinogeen (kankerverwekkend) .

IARC: Groep 3 (niet aantoonbaar carcinogeen voor de mens).

Mutagene werking

: Niet ingedeeld als mutageen .

Toxische effecten op de reproductie

: Niet ingedeeld voor reprotoxiciteit .

Specifieke doelorgaantoxiciteit –

: Bij de mens : Irritatie van de luchtwegen .

eenmalige blootstelling

Specifieke doelorgaantoxiciteit –

: Bij de mens : Niet ingedeeld voor orgaantoxiciteit .

herhaalde blootstelling

Bij dieren : Geen effecten gekend.

12. Ecologische informatie

12.1 Toxiciteit

Ecotoxiciteit

: • Natriumhypochloriet, oplossing … % Cl actief : EC50 (Daphnia magna, 48 u) : 0,

141 mg/l

• Natriumhypochloriet, oplossing … % Cl actief : LC50 (Vis, 96 u) : 0,22 -0,62 mg/l (

Pimephales promelas)

BRENNTAG

VEILIGHEIDSINFORMATIE

BLAD

NATRIUMHYPOCHLORIET 12,5% BRENNTAG

Bladzijde : 7 / 9

Revisie nr : 0

Datum : 6/8/2012

Vervangt : 0/0/0

Code : 16187

12. Ecologische informatie (vervolg)

12.2. Persistentie en afbreekbaarheid

Persistentie en afbreekbaarheid

12.3. Bioaccumulatie

Bioaccumulatie

12.4. Mobiliteit in de bodem

Mobiliteit

12.5. Resultaten van PBT- en zPzB-beoordeling

Beoordeling

12.6. Andere schadelijke effecten

WGK-klasse (DE)

Waterbezwaarlijkheid (NL)

Saneringsinspanning (NL)

Vermogen tot vorming van

fotochemische ozon

Ozonafbrekend vermogen

Hormoonontregelend vermogen

Broeikaseffect

13. Instructies voor verwijdering

13.1. Afvalverwerkingsmethoden

Productverwijdering

Europese afvalstoffenlijst

: • Natriumhypochloriet, oplossing … % Cl actief : Persistentie en afbreekbaarheid :

Anorganisch .

: • Natriumhypochloriet, oplossing … % Cl actief : Bioaccumulatie : Geen

bioaccumulatie .

 

: • Natriumhypochloriet, oplossing … % Cl actief : Mobiliteit : Volledig oplosbaar in

water .

 

: • Natriumhypochloriet, oplossing … % Cl actief : PBT/zPzB : Nee

 

2 ( Watervervuilend product ).

5

B

Geen gegevens beschikbaar.

: Geen gegevens beschikbaar.

: Geen gegevens beschikbaar.

: Geen gegevens beschikbaar.

Verwijdering van de verpakking

: Het product moet vernietigd worden volgens de nationale en lokale wettelijke

bepalingen, door een wettelijk erkende verwerver van gevaarlijke afvalproducten.

: XXXXXX – Europese afvalstoffencode. Deze code wordt toegewezen op basis van

de meest courante toepassingen en kunnen niet representatief zijn voor de

verontreinigingen die bij het effectief gebruik van het product ontstaan. De

producent van het afval moet zelf zijn proces evalueren en de gepaste afval

codering toekennen. Zie Beschikking 2001/118/EG.

: De gebruikte verpakking is uitsluitend bedoeld voor het verpakken van dit product.

Na gebruik de verpakking goed leegmaken en afsluiten.

Wanneer het om een retourverpakking gaat, kan de ledige verpakking terug aan de

leverancier aangeboden worden.

14. Informatie met betrekking tot het vervoer

14.1. VN-nummer

UN-nummer

14.2. Juiste ladingnaam overeenkomstig de modelreglementen van de VN

ADR-benaming

ADN-benaming

IMDG-benaming

14.3. Transportgevarenklasse(n)

: 1791

: UN 1791 Hypochloriet, oplossing, 8, III, (E)

: UN 1791 Hypochloriet, oplossing , 8, III

: UN 1791 Hypochlorite solution , 8, III, MARINE POLLUTANT

BRENNTAG

VEILIGHEIDSINFORMATIE

BLAD

NATRIUMHYPOCHLORIET 12,5% BRENNTAG

Bladzijde : 8 / 9

Revisie nr : 0

Datum : 6/8/2012

Vervangt : 0/0/0

Code : 16187

14. Informatie met betrekking tot het vervoer (vervolg)

Klasse

14.4. Verpakkingsgroep

Verpakkingsgroep

14.5. Milieugevaren

Milieugevaar

Mariene verontreiniging

14.6. Bijzondere voorzorgen voor de gebruiker

Gevaarsaanduiding

Gevaarsymbo(o)l(en)

EmS-N°

14.7. Vervoer in bulk overeenkomstig bijlage II van MARPOL 73/78 en de IBC-code

Type schip

Verontreinigingscategorie

15. Regelgeving

15.1. Specifieke veiligheids-, gezondheids- en milieureglementen en -wetgeving voor de stof of het

mengsel

Inventarisaties

: 8

: III

: Ja

: Ja

: 80

: 8

: F-A , S-B

: Niet van toepassing.

: Niet van toepassing.

 

NFPA-nr.

Van toepassing zijnde EU

Reglementering(en)

: Australische inventarisatie (AICS): Opgenomen in inventarisatie.

Canadese inventarisatie (DSL): Opgenomen in inventarisatie.

Europese inventarisatie (EINECS): Opgenomen in inventarisatie.

Japanse inventarisatie (ENCS): Opgenomen in inventarisatie.

Koreaanse inventarisatie (KECI): Opgenomen in inventarisatie.

Chinese inventarisatie (IECS): Opgenomen in inventarisatie.

Filippijnse inventarisatie (PICCS): Opgenomen in inventarisatie.

VS-inventarisatie (TSCA): Opgenomen in inventarisatie.

: 2-0-2-OXY

: Richtlijn 96/82/EG van de Raad van 9 december 1996 betreffende de beheersing

van de gevaren van zware ongevallen waarbij gevaarlijke stoffen zijn betrokken

Richtlijn 98/24/EG van de Raad van 7 april 1998 betreffende de bescherming van

de gezondheid en de veiligheid van werknemers tegen risico’s van chemische

agentia op het werk

Beschikking 2001/118/EG van de Commissie van 16 januari 2001 tot wijziging van

Beschikking 2000/532/EG betreffende de lijst van afvalstoffen

Verordening (EG) nr. 1272/2008 van het Europees Parlement en de Raad van 16

december 2008 betreffende de indeling, etikettering en verpakking van stoffen en

mengsels tot wijziging en intrekking van de Richtlijnen 67/548/EEG en 1999/45/EG

en tot wijziging van Verordening (EG) nr. 1907/2006

Verordening (EU) nr. 453/2010 van de Commissie van 20 mei 2010 tot wijziging

van Verordening (EG) nr. 1907/2006 van het Europees Parlement en de Raad

inzake de registratie en beoordeling van en de autorisatie en beperkingen ten

aanzien van chemische stoffen (Reach)

15.2. Chemische veiligheidsbeoordeling

Er is een chemische veiligheidsbeoordeling uitgevoerd voor de component(en) van dit product of voor het product zelf.

16. Overige informatie

Dit veiligheidsinformatieblad werd opgesteld conform Verordening (EU) nr. 453/2010.

Dit veiligheidsinformatieblad is uitsluitend bedoeld voor industrieel/professioneel gebruik.

BRENNTAG

VEILIGHEIDSINFORMATIE

BLAD

 

NATRIUMHYPOCHLORIET 12,5% BRENNTAG

Bladzijde : 9 / 9

Revisie nr : 0

Datum : 6/8/2012

Vervangt : 0/0/0

Code : 16187

16. Overige informatie (vervolg)

 

Informatiebronnen

 

R-zin(nen)

 

(EU)H-verklaring(en)

 

Lijst van afkortingen en acroniemen

 

: Deze informatie is gebaseerd op de huidige beschikbare gegevens ( Producent(en)

, Chemiekaarten , …).

Zie ook op het internetadres:

http://apps.echa.europa.eu/registered/registered-sub.aspx#search

: R31 – Vormt vergiftige gassen in contact met zuren.

R34 – Veroorzaakt brandwonden.

R37 – Irriterend voor de ademhalingswegen.

R50 – Zeer vergiftig voor in het water levende organismen.

: H290 – Kan bijtend zijn voor metalen.

H314 – Veroorzaakt ernstige brandwonden en oogletsel.

H400 – Zeer giftig voor in het water levende organismen.

EUH031 – Vormt giftig gas in contact met zuren.

: ADN (Accord européen relatif au transport international des marchandises

Dangereuses par voies de Navigation intérieur) : Europees verdrag over het

internationaal vervoer van gevaarlijke goederen over de binnenwateren

ADR (Accord européen relatif au transport international des marchandises

Dangereuses par Route) : Europees verdrag betreffende het internationaal vervoer

van gevaarlijke goederen over de weg

DNEL (Derived No Effect Level) : een geschat veilig blootstellingsniveau

EmS (Emergency Schedule) : de eerste code verwijst naar de correspondere

brandindeling en de tweede code verwijst naar de corresponderende lekindeling

IARC (International Agency for Research on Cancer) : Internationaal Agentschap

voor Kankeronderzoek (IAK)

IMDG (International Maritime Dangerous Goods code) : Internationale code voor

het vervoer van gevaarlijke stoffen over zee

NFPA (National Fire Protection Association) of gevarendiamant

NVCI : Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum

PBT : persistent, bioaccumulerend en toxisch

PNEC (Predicted No Effect Concentration) : concentratie waaronder blootstelling

tot een stof geen effect optreedt

REACH : Registratie, Evaluatie en Autorisatie van Chemicaliën

zPzB : zeer persistent en zeer bioaccumulerend

WGK (Wassergefahrdungsklasse) : een in Duitsland gebruikelijke classificatie van

stoffen, die het milieugevaar voor oppervlaktewater aangeeft.

De hier verstrekte informatie is naar ons weten juist en volledig op de datum van uitgifte van dit veiligheidsgegevensblad. De

informatie betreft enkel het genoemde product en geeft geen garantie voor de kwaliteit en de volledigheid van de eigenschappen

van het product, of voor het geval dat het product samen met andere producten of in enig ander proces gebruikt wordt. Het blijft de

verantwoordelijkheid van de gebruiker om zich ervan te verzekeren dat de informatie van toepassing en volledig is m.b.t. het

speciale gebruik dat hij van het product maakt.

BRENNTAG wijst iedere verantwoordelijkheid af voor verlies of schade die voortvloeit uit het gebruik van deze gegevens.

Einde van document

BRENNTAG

Frankrijk hanteert veiligheidsnormen, waaraan veel fabrikanten zich conformeren echter, Frankrijk is een grote afzetmarkt. Voldoe je als eigenaar van een zwembad niet aan deze veiligheidsnormen ben je, buiten zeer hoge boetes, ook aansprakelijk voor de gevolgen.

 

Deze ontwikkeling heeft als gevolg dat fabrikanten de veiligheidsnormen in Nederland ook aanbevelen terwijl er geen wettelijke eisen zijn voor privé-zwembaden in Nederland. Uiteraard een goede ontwikkeling op het gebied van veiligheid!

 

Er zijn 4 veiligheidsnormen in Frankrijk van toepassing, Deze zijn te vinden in de artikelen L 128-1 en L 128-2 van het (Franse) Wetboek van Strafrecht.

 

NF P90-306: een hekwerk om het bad

NF P90-307: een alarmsysteem dat meldt wanneer iemand te water is geraakt .

NF P90-308: een beschermhoes of rolluik over het bad

NF P90-309: een abri, een (vaak gigantische) overkapping van het hele bad

 

NF P90-306

Het hekwerk of de afrastering moet op een afstand van tenminste 1 meter van het water worden geplaatst. Kinderen, jonger dan 5 jaar, moeten door de afsluiting worden tegen gehouden en moeten de afsluiting niet kunnen openen. Het materiaal van de afsluiting moet glad zijn. De voorgeschreven hoogte is 1.10 m gemeten vanaf een muurtje of 1.22 m vanaf de ondergrond. Het zwembadhek moet stevig verankerd zijn en moet een toegangshekje hebben dat naar buiten open gaat en op twee manieren afsluitbaar is.

 

NF P90-307

Deze norm geldt voor een alarminstallatie of een infrarood installatie, d.w.z. voor een detectiesysteem dat signalen geeft wanneer iemand het zwembad in gaat. Dit zijn in feite aanvullende middelen die niet voorkomen dat kinderen in het water terecht kunnen komen.

 

NF P90-308

In deze norm zijn de eisen omschreven waaraan een zwembadafdekking en de verankering daarvan moeten voldoen. Het dek moet over de randtegels liggen en een gewicht van 100 kg kunnen dragen. Kleine kinderen moeten het dek niet kunnen bedienen (op- en afrollen). Alleen afdekkingen met AFNOR keurmerk (NF embleem) zijn toegelaten.

 

NF P90-309

De norm geldt voor al dan niet verrijdbare vormen van abri’s, complete doorzichtige vormen van afdekkingen. Toegang, bediening en afsluiting moeten voor kleine kinderen onmogelijk zijn.

Het zwembad wordt opgebouwd uit een in het werk gestorte vloer op staal met daarop betonwanden gestort in een bouwsteen. Wanneer het zwembad niet is voorzien van een terugslagklep middels de bodemput, mag het bad conform de leveringsvoorwaarden maximaal tot 1250 mm worden leeg gepompt zodat er geen grote druk van het grondwater kan ontstaan. Je mag een zwembad NIET zien als een bak met stilstaand water!

Voor bovengrondse opstelling voor dit specifiek project met maatvoering een controleberekening uit laten voeren door een erkende constructeur.

 

Vloer:

 

 • Dikte 200mm (M = 5.12 kN/m¹)
 • Wapening in hart vloer: Ø 6 -150
 • Betonkwaliteit: B25 Milieuklasse 2
 • Dekking: 30mm
 • Staalkwaliteit Fe B 500
 • Portlandcement: klasse A min. 280 kg/m³

Het zwembad wordt opgebouwd uit een in het werk gestorte vloer op staal met daarop betonwanden gestort in een bouwsteen. Wanneer het zwembad niet is voorzien van een terugslagklep middels de bodemput, mag het bad conform de leveringsvoorwaarden maximaal tot 1250 mm worden leeg gepompt zodat er geen grote druk van het grondwater kan ontstaan. Je mag een zwembad NIET zien als een bak met stilstaand water!

Voor bovengrondse opstelling voor dit specifiek project met maatvoering een controleberekening uit laten voeren door een erkende constructeur.

 

Vloer:

 

 • Dikte 200mm (M = 5.12 kN/m¹)
 • Wapening in hart vloer: Ø 6 -150
 • Betonkwaliteit: B25 Milieuklasse 2
 • Dekking: 30mm
 • Staalkwaliteit Fe B 500
 • Portlandcement: klasse A min. 280 kg/m³

 

 

 

Let op : Aan de gegeven informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Elke situatie is anders en kan daardoor afwijken.

Neem bij twijfel contact op met Zwembad-DHZ!

 

 

Let op : Aan de gegeven informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Elke situatie is anders en kan daardoor afwijken.

Neem bij twijfel contact op met Zwembad-DHZ!

 • Welk soort PVC voor zwembaden

Het is alleen toegestaan om hard PVC pijp en fittingen te gebruiken die een hoge druk kunnen weerstaan. U moet dan denken aan minimaal 7,5 bar. Deze worden ook met hard-PVC lijm aan elkaar verbonden.

 • Welke diameter moet ik toepassen?

Voor privé zwembaden wordt 50 en 63 mm toegepast. De maximale doorstroming in een 50 mm. pijp is 9 m3/h, daarboven is dus 63 mm benodigd. Bij o.a. de inspuiters wordt de leiding normaliter verdeeld naar meerdere inspuiters waardoor de 63 mm. kan reduceren naar 50 mm.

 • Wanneer pas ik flexibele slang toe?

Flexibele slang wordt gebruikt voor alle verbindingen tussen de technische installatie en het zwembad. Behalve bij de verdeling naar de inspuiters, daar wordt pijp en fittingen toegepast. De slang is vorstbestendig en moet minimaal 60 cm onder het maaiveld komen te liggen.

Voor de technische ruimte past u wel pijp en fittingen toe: dit is strakker en netjes.

 • Hard PVC lijm (Griffon)

Spleetvullende hard PVC lijm wordt toegepast voor het verlijmen van buizen, moffen en fittingen in drukleidingen en afvoersystemen. Deze lijm is geschikt voor kleine en grote diameters en heeft een unieke speciale borstel voor snelle en eenvoudige verwerking.

 

Toepassing: Zaag de buizen haaks af, ontdoe deze van bramen en schuin ze af. Lijmvlakken reinigen met Griffon Cleaner. Hier zitten weekmakers in die tijdelijk het hard PVC weker maken voor een betere verlijming. De lijm vervolgens snel en gelijkmatig rondom aanbrengen op beide lijmvlakken. Verbinding binnen 2 minuten monteren en even vasthouden. Overtollige lijm verwijderen. De verbinding de eerste 10 minuten niet mechanisch belasten. Na gebruik de lijmpot onmiddellijk goed afsluiten. Niet verwerken wanneer de temperatuur lager is dan 5 ºC. Houdbaarheid minimaal 12 maanden mits droog opgeslagen en gesloten verpakking tussen 5 en 25 ºC.

 

Waarschuwing: houdt u aan de veiligheidsregels zoals vermeld op de verpakking

 

 

Droogtijden

 

Diameter PVCTemperatuur10 bar16 bar
16-63 mm>10°C2 uur4 uur
5 – 10°C4 uur8 uur

 

 

 • PVC reiniger (Griffon cleaner)

 

Wordt toegepast voor het reinigen van hard PVC. Gebruik steeds zuiver crêpepapier. Alvorens lijm wordt aangebracht gereinigde delen laten drogen. Condensatiewater, ontstaan door sneller verdamping van reiniger, verwijderen met crêpepapier. Voor het schoonmaken van kwasten en gereedschap kan Griffon Cleaner gebruikt worden. Niet gebruiken voor het verdunnen van lijm. De cleaner is brandbaar, bus na gebruik goed afsluiten.

Waarschuwing: houdt u aan de veiligheidsregels zoals vermeld op de verpakking

 

 • PVC draadverbindingen

Om scheurvorming aan draadverbindingen te voorkomen heeft het de voorkeur om schroefverbindingen af te dichten met een afdichtings-ring (de O-ring). Hierdoor wordt interne belasting op het schroefdraad voorkomen en daarmee dus ook scheurvorming.

Is een o-ring niet mogelijk dan moet u de verbinding waterdicht maken met tape of pasta op teflon-basis. Hier volgt de werkwijze:

 • Draai eerst beide fittingen in elkaar met de hand, zonder tape of pasta. Hierdoor weet u zeker dat het op elkaar past
 • Maak met een zaagblad enkele dwarskerven
 • Draai één winding tape (fijn strak) om het gehele draad gedeelte.
 • Draai met de hand de fittingen in elkaar. Gaat dit gemakkelijk doe dan een 2e of 3e winding tape om de draad.
 • Bij de laatste winding tape ook een beetje magic lube past

Met onderstaande tabel kunt u eenvoudig bepalen hoeveel kg zout u moet toedienen om aan 3,2 g/L zout te komen (dit is het ideale zoutnivo voor zwembaden).

 

Het testen van de huidige / werkelijke hoeveelheid zout in uw zwembad doet u met teststrips speciaal voor zout

Het berekenen van de inhoud van uw zwembad doet u als volgt:

 • Rechthoekig of vierkant zwembad: Lengte x Breedte x Diepte = m3 zwembadwater (eenheid in meters)
 • Rond zwembad: 0.25 x 3,14 x Diameter x Diameter x Diepte = m3 zwembadwater (eenheid in meters)
 • Ovaal zwembad: combinatie van de eerste 2 opties

index

Een ionisator werkt door gelijkspanning op koper/zilver elektrodes te zetten waardoor deze elektrodes koperchloride-ionen (Cu++)  en zilver-ionen (Ag+) afgeven. De elektrodes zitten in een aparte behuizing en deze wordt meestal tussen de pomp en zandfilter geplaatst.

Omdat de pH-waarde enorme invloed heeft op de werking van de elektrodes en de waterhuishouding wordt er meestal een automatisch pH-doseersysteem toegepast. Indien dit niet aanwezig is zal de pH-waarde veel gemeten moeten worden en zonodig aanpassen middels pH+ of pH-. De beste pH-waarde is tussen de 7,0 en 7,6

 •  Koperchloride-ionen hebben een dubbele werking : ze werken als flocculant (samenklonteren van te kleine verontreinigingen in het zwembadwater die anders niet door het zandfilter wordt opgevangen) en als algendoder.
 •  Zilver-ionen werken als oxidant (afbreken van opgeloste stoffen zoals ammoniak, ureum, eiwitten, koolhydraten, vetten en aminozuren). Door toevoeging van een kleine hoeveelheid “langzame” chloortabletten zal dit proces versnellen.

Een bekende ionisator is van Starline (Poolquip), maar ook bijv. de Pacific Sea van Pacific Industries.

Let op : Aan de gegeven informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Elke situatie is anders en kan daardoor afwijken.

Neem bij twijfel contact op met Zwembad-DHZ!

 • Altijd volgens de elektrische veiligheidsnorm NEN3140 uitvoeren (vanaf april 2011 is de NEN-EN 50110 hierbij opgenomen).

Deze norm staat voor de bedrijfsvoering van elektrische installaties – laagspanning en moet het veilig werken nabij, aan, of met elektrische objecten garanderen. Het gaat over elektrische installaties, machines en gereedschappen toegepast in fabrieken, kantoren, woonhuizen bouwplaatsen etc. De laagspanning houdt in onder de 1000V wissel en 1500V gelijk

 • Indien u geen of te weinig kennis van zaken heeft met betrekking tot elektriciteit, laat deze werkzaamheden dan door een deskundig persoon of bedrijf uitvoeren
 • Indien u zelf de elektriciteit heeft aangesloten, adviseren wij om alles te laten controleren door een deskundig bedrijf. Dit geeft u zekerheid over uw eigen werkzaamheden.
 • Pompen, warmtewisselaars en alle andere elektrische apparatuur dienen minimaal 3 meter vanaf uw zwembad te worden geplaatst met een fysieke afscheiding. Deze afscheiding kan natuurlijk uw tuinhuisje of garage zijn.
 • Wij adviseren om de pompen van een motorbeveiliging te voorzien welke bij overbelasting van de pomp ervoor zorgt dat deze automatisch uitschakelt. In een aantal besturingskasten is dit ingebouwd.
 • Wij adviseren om ook een beveiligingsschakelaar of noodknop te monteren. Mocht er onverhoopt een noodsituatie zijn dan wordt door 1 druk op deze knop alle elektriciteit uitgeschakeld.
 • Houdt bij de aanleg van uw technische ruimte rekening met eventuele toekomstige elektrische apparaten. Het is daarom verstandig om 2 of 3 elektrische kabels vanaf uw meterkast naar de technische ruimte te leggen in plaats van 1 kabel. Dit voorkomt dat u weer de tuin moet omspitten of in de kruipkelder moet zijn.

Voor alle elektrische apparatuur geldt: volg de installatievoorschriften op van de fabrikant!

 

Bij twijfel neemt u contact op met Zwembad-DHZ. Let op : Aan de gegeven informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Elke situatie is anders en kan daardoor afwijken.Neem bij twijfel contact op met Zwembad-DHZ!

Behandeling van het zwembadwater is één van de belangrijkste zaken waar u rekening mee moet houden. Onbehandeld water bevat na verloop van tijd schadelijke stoffen, bacteriën, virussen, algen en andere ziekteverwekkers. Dit leidt o.a. tot rode ogen, schimmelinfecties, irritaties aan de luchtwegen, etc.

Waterbehandeling is voor alle soorten zwembaden gelijk, of het nu gaat om (tijdelijke) opzetbaden of vaste (bouwkundige) baden: door het circuleren van het water door verschillende installatiedelen en door het toevoegen van chemicaliën blijft het water schoon en helder en een plezier om in te zwemmen.

Het reinigen van het zwembadwater moet op 2 manieren gebeuren: fysische reiniging en oxidatie / desinfectie.

Vul uw zwembad altijd met drinkwater en geen grondwater

 

HOOFDSTUK 1 : FYSISCHE REINIGING

Het reinigen van het water begint met het verwijderen van de vaste verontreinigingen zoals bladeren, gras, haren, pleisters etc. Dit gebeurt door het circuleren van het water via de skimmer, pompfilter en het zandfilter. Dit noemt men fysische reiniging.

 • Skimmer: hierin zit een uitneembaar mandje voor opvang van grove vervuiling
 • Pompfilter: zit aan de zuigkant van de pomp. Heeft ook een uitneembaar mandje voor opvang grove vervuiling
 • Zandfilter: filtert de fijnere delen uit het water.

Door het toevoegen van een vlokmiddel aan het water worden ook de niet-opgeloste verontreinigingen uit het water gefilterd door het zandfilter. Niet-opgeloste verontreinigingen zijn zichtbare zwevende vervuilingen zoals huidschilfers, textielvezels, cosmetische producten, huidvetten etc. U herkent dit probleem als het water troebel wordt.

U kunt deze verontreinigingen al deels voorkomen door vooraf u onder de douche schoon te spoelen en/of gebruik te maken van een voetenbadje alvorens u het zwembad instapt.Tevens de bodem en wanden regelmatig stofzuigen en drijvende delen verwijderen met schepnet.

Opmerking: het verwijderen van het vuil via deze weg is 50% van de totale waterbehandeling. De overige 50% gebeurt via oxidatie en desinfectie, zie hoofdstuk 2.

 

HOOFDSTUK 2 : OXIDATIE EN DESINFECTIE

 

Zoals gezegd gebeurt de andere helft van de water-reiniging via oxidatie en desinfectie. Dit noemt men een chemische reiniging.

 • Oxidatie is het afbreken van opgeloste stoffen nl. ammoniak, ureum, eiwitten, koolhydraten, vetten en aminozuren. Dit zijn alle lichaamseigen stoffen.
 • Desinfectie is het doden en inactiveren van micro organismen.

HOOFDSTUK 3 : METEN IS WETEN

ppm = parts per million                        oftewel deeltjes per miljoen

mg/L = milligram per liter          oftewel eenduizendste gram per liter

 

 • Ph waarde

De Ph-waarde is de zuurgraad van het water. De waarde moet liggen tussen de 7,0 en 7,6. Een lagere waarde maakt het water “zuur” en tast daarmee metalen delen van de installatie aan. Een te hoge waarde maakt het water “basisch” en leidt tot irritatie van de slijmhuid en ogen.

 

 • Opmerking: De hardheid van water heeft invloed op de Ph-waarde. Als de hardheid hoog is dan zal men vaker de Ph-waarde moeten meten. Dit komt door de grotere hoeveelheid opgeloste calcium- of magnesiumzouten (alkaliën) in het water. De hardheid van uw water is op te vragen bij het waterbedrijf.
 • Opmerking: De pH waarde heeft invloed op de werking van chloor. Daarom altijd de pH waarde controleren voordat u chloor doseert.

 

Behandeling:

Is de PH-waarde te hoog dan moet er Ph-minus toegevoegd worden. Dit neutraliseert de calcium- of magnesiumzouten in het water. Dit moet gedoseerd toegevoegd worden. Is de Ph-waarde te laag dan moet er Ph-plus toegevoegd worden. Meestal is dit een eenmalige actie

Beschikbare mogelijkheden:

 • Automatische Ph doseerinstallatie
 • Handmatig toevoegen
 • Opmerking: het toevoegen van vloeibaar pH- moet vòòr het zandfilter gebeuren, het toevoegen van voeibaar chloor moet als laatste toegevoegd worden (ook na een eventuele verwarming bijv)
 • Chloor

Chloor vernietigd alle organische verontreinigingen in het water die niet gefilterd kunnen worden. De hoeveelheid chloor heeft trouwens geen invloed op de Ph-waarde. De volgende thermen worden gebruikt:

Totale chloor                0,5 – 2,5 ppm

zegt niets over de werking van het chloor

Vrij (actief) chloor         0,5 – 2,5 ppm

bepaalt de desinfectie

Gebondenchloor           max. 1 ppm en mag niet boven de vrije chloorwaarde liggen

Heeft haar desinfecterende werking gedaan en werkt zelfs desinfectie tegen.

 • Opmerking: Een vervelend neveneffect van gebonden chloor is chloramine, een chloor-stikstofverbinding. Dit is de gebonden chloor. Chloramine zorgt voor de chloorgeur die zo typerend is voor zwembaden. Heb je na het zwemmen prikkende en geïrriteerde ogen, dan is chloramine ook de schuldige.

 

Daarom is er een optie om te kiezen voor een UV-lamp. Deze doodt bijna alle bacteriën waardoor er bijna geen chloor meer gebruikt hoeft te worden. Een tweede optie is zout-elektrolyse. Hierbij wordt zout opgelost in het water en door een elektrode omgezet in o.a. chloor. Na de desinfecterende werking van het chloor wordt deze weer omgezet in zout. Hierdoor is er geen chloor meer nodig en ook de Ph waarde hoeft nauwelijks nog gecorrigeerd te worden.

 • Alkaliteit

De hoeveelheid alkaliteit (TA) in water moet liggen tussen de 100 en 150 p.p.m. De TA is als een soort buffer van de Ph-waarde. De alkaliteit zorgt voor een evenwichtige conditie conditie van het water en voorkomt corrosie en neerslag. Hoe lager de TA hoe makkelijker het water op de juiste Ph-waarde gebracht kan worden met Ph-plus of Ph-minus. Omdat de Ph en TA op elkaar reageren dient er altijd in voorzichtige hoeveelheden gedoseerd te worden.

 • Cyaanzuur

Cyaanzuur voorkomt dat het chloor snel uitgast en daardoor niet meer desinfecteerd. Zit standaard in chloorgranulaat.

Normale waarden is 20 – 35 ppm.

Is er teveel cyaanzuur dan beperkt het de werking van chloor

 

 • Temperatuur

De temperatuur van het water bepaalt de hoeveelheid chemicalien die u moet toepassen. Hoe warmer hoe meer algen en bacterien. Er laten ook meer huidvetten los alsmede bodylotion en gel. Ideale temperatuur is 25 tot 27 graden Celcius

 • Calcium 

Geeft het kalkgehalte aan in uw water. De waarde ligt tussen de 100 en 250 ppm.

 

 • Zout-elektrolyse

Voor de werking van zout-elektrolyse, zie onze “tips & trucs”.

De waarde voor zout is 3-4 gr/L

 

HOOFDSTUK 4 : PROBLEMEN OPLOSSEN

 

PROBLEEMMOGELIJKE OORZAAKOPLOSSING
Groen water, gladde bodem en wandenAlgen

Lichtinval

Slechte disinfectie

Teveel Cyaanzuur

pH controleren en bijstellen

Chloorshock toepassen

Meer filteren

Bad afdekken bij niet gebruik

Cyaanzuur meten. water verversen

Troebel water

Kalk afzetting

Kalk laat los uit waterWater is uit balans:

Meet pH, temperatuur, hardheid en alkaliteit en bijstellen

Bruin waterIjzeroxide

 

Bad leegpompen indien mogelijk, schoonmaken en vullen met leidingwater.
Bruin waterBruine algZie groen water
Corrosie aan metalenpH te laag

Teveel koper

Chloorshock toepassen

Vlokmiddel toepassen

Water schuimtTeveel anti-alg toegepast of andere reinigingsmiddelenBad gedeeltelijk leegpompen en vers water toevoegen
pH instabielAlkaliteitwaarde niet in ordeAlkaliteit meten en bijstellen. Rustig doseren!
Zwevende deeltjes in waterFiltermedium te grof

Vervuiling te klein

Filtermedium verfijnen / aanpassen

Vlokmiddel toepassen

 

Dan ook filter extra reinigen!

Troebel water

melkachtig

Te veel vlokmiddel in water

Aluminium product in het water

pH waarde corrigeren. Pomp / filterinstallatie continue laten draaien, ofwel de installatie stopzetten vlokmiddel laten bezinken, en dan opzuigen.
Troebel water

gladde wanden

chloorlucht

pijn aan ogen

Teveel belasting en daardoor teveel gebonden chloor

 

Filter +- 10 minuten terugspoelen, naspoelen en water aanvullen, pH meten, en corrigeren, chloorshock toepassen. Vlokmiddel toepassen, alkaliteit meten
Groen helder waterIjzer / koperoxidepH meten en corrigeren en chloorshock toepassen, vlokmiddel toepassen en continu filteren
pH niet stabielAlkaliteit niet in ordeAlk+ of Alk- toevoegen. Rustig doseren!
Zwart, bruin troebel waterIJzer in het water

(bronwater toegepast?)

pH meten en corrigeren en chloorshock toepassen, vlokmiddel toepassen en continu filteren

Hoe bereken ik de capaciteit van doseerpompen?

 

Als vuistregel adviseren wij het volgende:
Chloorbleekloog->Pompcapaciteit (filterinstallatie) x 0,04 liter per uur
Zwavelzuur->Pompcapaciteit (filterinstallatie) x 0,005 liter per uur
Vlokmiddel->Pompcapaciteit (filterinstallatie) x 0,001 liter per uur